To w jaki sposób zaparzamy kawę jest dość istotne dla jej walorów smakowych. Pierwszy raz spróbowałam kawę parzoną po turecku bardzo, bardzo dawno temu i do tej pory pamiętam jak smakowała .Trudno wyrazić w słowach ten smak i zapach. Od tamtej pory miałam już...
Moje doświadczenia z żytnim chlebem są bardzo przyjemne ponieważ wyśmienicie smakuje, a do tego nie tuczy. Sprawdziłam, że od jednej bułki kupionej w sklepie potrafię na następny dzień mieć 1 kg więcej, a żytniego chlebka domowej roboty mogę zjeść więcej niż skibkę i...
Czasem przy pieczeniu swojego chleba bywa tak, że pomimo, iż robimy wszystko zgodnie z przepisem, dokładnie odmierzamy składniki, mieszamy wszystko zgodnie ze wskazówkami, wkładamy do formy i dokładnie odliczamy czas na wyrastanie oraz pieczenie, to jednak nie...
Dziś zgodnie z obietnicą powiem jakie moim zdaniem formy do pieczenia chleba najlepiej się sprawują. Prezentuję te, które wypróbowałam i uważam za najlepsze i dlatego właśnie w nich piekę swój chleb . Zaczynałam piec w tzw. keksówkach, czyli formach do pieczenia...
Ostatnio oglądałam program o tym, jak to niemieccy konsumenci decydują się na zakup zdrowej żywności. Pomyślałam – jak żywność może być niezdrowa? Od pewnego czasu uświadomiłam sobie, że świat się zmienia i to niestety nie na lepsze. Żywność trudno nazwać...
Kto z nas nie lubi tarty. Cienkie, wspaniałe, kruche ciasto i oczywiście nadzienie – na ostro lub na słodko. Słowem dla każdego coś dobrego, dla amatora każdego smaku! Ciasto nie wymaga za dużo wysiłku. Każdy, nawet ten który nigdy nie robił nic w kuchni...