Formy do pieczenia chlebaDziś zgodnie z obietnicą powiem jakie moim zdaniem formy do pieczenia chleba najlepiej się sprawują. Prezentuję te, które wypróbowałam i uważam za najlepsze i dlatego właśnie w nich piekę swój chleb .
Zaczynałam piec w tzw. keksówkach, czyli formach do pieczenia keksa, takich czarnych z nieprzywierającym pokryciem blachach polskiej firmy SNB o wymiarach 300x110x75 mm. Stwierdzam, że chlebek pieczony w nich był udany, tylko, że mam przepis z 1 kg mąki, więc jedna blaszka była za mała. Próbowałam piec w dwóch, ale wtedy drugi chlebek był mały, taki jakiś anemiczny.

Forma blacha do pieczenia chleba

Później znalazłam  formę wyprodukowaną przez tego samego polskiego producenta SNB specjalnie do pieczenia chleba. Jak dla mnie jest w sam raz. Wymiary 310x140x60 mm. Pokryta specjalną warstwą ochronną “non-Stick”. Jest porządnie wykonana, solidna, z grubej blachy i bezpieczna, ponieważ jest przebadana i dopuszczona do użycia. Posiada atest PZN.

Forma do pieczenia chleba

Kup tę formę do pieczenia chleba

Piekłam jeszcze w innej, węższej i dłuższej formie 365x120x80 mm, takiej zwykłej blasze ocynowanej, która wymiarowo jest  ok,  ale w tej typowej dla chleba wypiek był lepszy. Chleb był lepiej przypieczony.

Wiem, że  panie na forach, a czasem nawet moje koleżanki narzekają, że po upieczeniu chlebek nie chce wyjść z formy, jednak ja nigdy nie miałam i nie mam z tym problemu. Przed włożeniem ciasta do formy smaruję ją obficie masłem. Chlebek sam wychodzi,a skórka smakuję obłędnie.

Muszę jeszcze powiedzieć, że niektórzy wolą formy silikonowe, ponieważ silikonowej formy nie musisz smarować, a chlebek po upieczeniu sam wyskoczy. Jednak chociaż uwielbiam piec w silikonowych formach, to chleba jeszcze w takiej nie piekłam i dlatego nie wiem jak smakuje chlebek upieczony w silikonie. Może kiedyś wypróbuje. Zaletą może być to, że są mniejsze i śmiało można zamiast jednego upiec dwa .

Forma do pieczenia chleba silikonowa Orion

Nie piekłam również w szklanych i ceramicznych formach. No cóż, nie sposób wypróbować wszystkiego. A ty jakie masz doświadczenia? Pieczesz już swój chleb, czy na razie tylko się do tego przymierzasz? Które formy lubisz? W których wolisz piec chleb? Jak jeszcze nie próbowałeś, to czas zacząć! Zrobisz taki jaki lubisz, prawdziwy, zdrowy, bez konserwantów i ulepszaczy, z mąki i dodatków które lubisz!

forma do pieczenia chleba

Kup to naczynie do pieczenia chleba

Ja lubię żytni oraz z różnymi dodatkami. Dodaję wszystko co mam: płatki owsiane, otręby, słonecznik, sezam, siemię lniane. Jest przepyszny. Ma tylko jedną wadę – szybko znika. Sam zapach świeżego chlebka jest nie do opisania, nie wspominając o smaku.

Kup formę do pieczenia chleba

[contentblock id=17 img=html.png]

[contentblock id=12 img=form.png]

[contentblock id=19 img=gcb.png]