tarta w ceramicznej formie

Forma do tartej

Kto z nas nie lubi tarty. Cienkie, wspaniałe, kruche ciasto  i oczywiście nadzienie – na ostro lub na słodko. Słowem  dla każdego coś dobrego, dla amatora każdego smaku! Ciasto nie wymaga za dużo wysiłku. Każdy, nawet ten który nigdy nie robił nic w kuchni – poradzi sobie. Bierzemy dobry, najlepiej sprawdzony przepis, produkty, formę i robimy ciasto. Przepis możemy znaleźć w internecie lub bierzemy od mamy czy od przyjaciółki.  Ale co z formą? Tu przydałoby się coś naprawdę dobrego!

Forma do tarty musi być na tyle dobra, aby cienkie ciasto nie pokruszyło się przy wyjmowaniu. Świetnie byłoby gdyby można w niej zapiec podkład razem z nadzieniem, a później pokroić gotowe już ciasto. A jeżeli forma będzie na tyle ładna, żeby prosto w niej zaserwować naszą świeżo upieczoną tartę, to mamy wszystko co jest potrzebne dla tak  wspaniałego dania .

Szklana forma do tarty BORCAM

Moim zdaniem te warunki idealnie spełniają dwa typy form:

  • ceramiczne
  • szklane.

Są stabilne, można w nich zapiekać nie tylko ciasto, ale także nadzienie. Śmiało można w nich postawić danie na stół, ponieważ prezentują się wspaniałe. Oprócz prezentacji, są bardzo wygodne w użytkowaniu. Potrawy do nich nie przywierają, łatwo się myją, można je nawet myć w zmywarce. Nie porysują się i nie stracą swoich właściwości.

Ceramiczna forma do tarty firmy BERGNER

Ceramiczne i szklane formy do tarty można używać w piekarnikach, mikrofalówkach oraz w lodówkach.
Są jeszcze formy blaszane, które szybciej się nagrzewają, jak również szybciej stygną. Dobrze się w nich piecze.Tylko, że musisz cały czas pilnować, aby nie uszkodzić powłoki i nie porysować. Nie podasz dania w takiej formie na stół, a także w niej nie pokroisz.

Silikonowa forma do tarty GALICJA

Silikonowe formy do tarty są bardzo wygodne przy wyjmowaniu gotowego ciasta. Najlepiej spisują się te o małej średnicy. Ciasto z małą formą  łatwiej jest włożyć do piekarnika, ponieważ duża nie jest stabilna. Z mniejszych form polecam silikonową formę o średnicy 23 cm i wysokości 3 cm z Galicji. Jest jak znalazł! Wykonana jest z dobrej jakości silikonu i jest wystarczająco gruba.

Ja wybrałam ceramiczną z Bergnera, zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia. Prezentują się niesamowicie. Ma bardzo ładny czerwony kolor. Podana w takim naczyniu tarta smakuję podwójnie. Jednakże godna polecenia jest również szklana forma, która ma niewątpliwie również swój urok.

A ty jaką wybrałeś?

 

[contentblock id=17 img=html.png]

[contentblock id=12 img=form.png]

[contentblock id=19 img=gcb.png]