Pory roku zmieniają się jak w kalejdoskopie. Zimno, ciepło i znowu zimno. Rozbieramy się i znowu wkładamy na siebie wszystko co mamy z cieplejszej garderoby. Zazwyczaj ubrań mamy dość sporo i w związku z tym pojawia się problem – jak sobie z nimi poradzić? Gdzie...
Mycie naczyń, to temat który jest bliski każdemu kto przygotowuje posiłki, a tak się składa, że człowiek jest stworzeniem, które jeść musi, więc siłą rzeczy chcąc-nie chcąc musi myć naczynia, w których przygotowuje lub z których spożywa posiłki. Właśnie dlatego, że...
Ostatnio przeglądając ofertę ręcznych młynków do kawy zaczęłam rozmyślać, który z nich wybrać. Oferty poszczególnych młynków są bardzo różnorodne, a na dodatek jednakowo kuszące. Młynki różnią się między sobą niemalże wszystkim poza przeznaczeniem zaczynając od...
W poprzednich artykułach dużo pisałam o kawie – jak parzyć, w czym, jaką itp. Jednakże poruszając temat kawy nie sposób ominąć jeszcze jednej kwestii bezpośrednią z nią związanej, która zresztą już została przeze mnie poruszona, a mianowicie mielenie kawy....
Jak parzyć kawę, żeby jej smak był niepowtarzalny, a aromat zniewalał wszystkich wokół? Chciałabym zaproponować kilka możliwych sposobów dla osób, których nie stać na zakup drogich wysokociśnieniowych urządzeń do espresso. W dzisiejszych czasach można zaopatrzyć się...
Właśnie nasunęło mi się takie pytanie – czy istnieję przepis na dobra kawę? Może ktoś ma taki przepis? Ja myślę, że każdy z nas ma swój, a może i nie jeden przepis i sposób. Ponieważ każdy ma inne upodobania i nawyki smakowe. Jedni pija tylko czarną gorzką, inni...
Parzyć czy zalewać, oto jest pytanie? Oczywiście dotyczy ono kawy. Co myślisz na ten temat? Ja zdecydowanie wole kawę parzoną. Głównym powodem, dla którego jestem zwolenniczką kawy parzonej to brak fusów. Chyba zgodzisz się ze mną, że nie dodają one uroku...
Pomimo, że przywitaliśmy już nadejście kalendarzowej wiosny to pogoda nas nie rozpieszcza. Za oknem pochmurno, a na dodatek pada deszcz i śnieg. Brr….zimno i nieprzyjemnie. I co tu zrobić, aby umilić sobie ten dzień? Myślę że dobrze zaparzona kawa może odrobinę...
To w jaki sposób zaparzamy kawę jest dość istotne dla jej walorów smakowych. Pierwszy raz spróbowałam kawę parzoną po turecku bardzo, bardzo dawno temu i do tej pory pamiętam jak smakowała .Trudno wyrazić w słowach ten smak i zapach. Od tamtej pory miałam już...
Moje doświadczenia z żytnim chlebem są bardzo przyjemne ponieważ wyśmienicie smakuje, a do tego nie tuczy. Sprawdziłam, że od jednej bułki kupionej w sklepie potrafię na następny dzień mieć 1 kg więcej, a żytniego chlebka domowej roboty mogę zjeść więcej niż skibkę i...