Zobacz tygielek w sklepie

Jak parzyć kawę, żeby jej smak był niepowtarzalny, a aromat zniewalał wszystkich wokół? Chciałabym zaproponować kilka możliwych sposobów dla osób, których nie stać na zakup drogich wysokociśnieniowych urządzeń do espresso.

W dzisiejszych czasach można zaopatrzyć się we wszystko czego tylko dusza zapragnie, jednakże kluczowym problemem jest to, że nie zawsze mamy na to środki.

Ja jednak uważam, że taki zakup nie jest niezbędny, żeby rozkoszować się smakiem wyśmienitej kawy przygotowanej w domowym zaciszu.

Oczywiście zawsze możemy wybrać się na filiżankę prawdziwego espresso do dobrej kawiarni z koleżankami, znajomymi czy współmałżonkiem i wcale nie trzeba posiadać w domu urządzenia za kilkaset złotych, które poza tym, że nie jest przystępne jeśli chodzi o cenę to na dodatek zajmuję dość sporą przestrzeń w kuchni. Co prawda wszystko zależy od tego jakimi finansami i jaką przestrzenią dysponujemy, jednakże ja chciałabym zaproponować alternatywne rozwiązanie.

Czyli czas na odpowiedź na pytanie parzyć kawę – jak i jaką?

I w zasadzie odpowiedź na to pytanie jest jedna – to zależy od twoich indywidualnych upodobań.

Zaparzyć w domu pyszną kawę można na kilka sposobów:

  • po turecku w tygielku
  • po francusku w dzbanku z tłuczkiem (prasie)
  • po włosku w kafeterce
  • w filtrze

Jaką kawę wybrać? Jak wiadomo najlepiej wybrać w ziarnach, ponieważ to ona najlepiej smakuje i jest najbardziej aromatyczna jako kawa świeżo zmielona. Jeżeli nie posiadasz młynka do kawy, to możesz się w niego zaopatrzyć lub wybrać kawę już zmieloną. W zależności od tego jak przyrządzamy swoją kawę powinniśmy wybrać inny rodzaj grubości zmielenia kawy, czyli mieloną grubo, drobno, czy bardzo drobno. Ważny jest również gatunek kawy, jej pochodzenie, sposób zbioru (ręczny, maszynowy).

Najbardziej ceniona przez smakoszy jest kawa z kawowców rosnących w górskich rejonach i oczywiście zbierana ręcznie. Przy ręcznym zbiorze łatwiej zebrać wszystkie owoce jednakowo wielkie i dojrzałe. Taka kawa jest droższa od kawy zbieranej maszynowo, ale smakuję o niebo lepiej.

Co musimy wiedzieć o gatunkach kawy? A mianowicie to, że są dwa gatunki :

  • Arabika
  • Robusta

Arabikę uważa się za bardziej szlachetną, gdyż zawiera o 60% więcej olejków zapachowych niż Robusta i jest delikatniejsza w smaku. Arabika jest trudniejsza w uprawie. Robusta z kolei jest bardziej kwaśna w smaku i zawiera więcej kofeiny. Dla porównania zawartość kofeiny wynosi:

  • Arabika – 0,95 -1,4%
  • Robusta – 1,9 – 4%

Robusta  jest najbardziej rozpowszechnionym i mniej wymagającym gatunkiem. Najczęściej  można kupić mieszanki kaw i zazwyczaj na opakowaniu jest podana procentowa  zawartość tych gatunków. W zależności od upodobań można dobrać odpowiednią mieszankę kawy. W przypadku przewagi Robusty kawa będzie mniej oleista i bardziej gorzkawa w smaku. Ja zdecydowanie jestem amatorką 100% Arabiki, jednakże doskonale wiem, że mieszanki Arabiki z Robustą mają wielu zwolenników.

Zachęcam wszystkich kawoszy do czytania informacji zawartych na opakowaniach kaw i eksperymentowania z ich mieszankami, a także sposobami jej parzenia w celu znalezienia tej najsmaczniejszej dla nas i ustalenia odpowiedzi na pytanie parzyć kawę – jak i jaką?

Będę wdzięczna, jeśli podzielisz się ze mną swoimi uwagami na ten temat, abym mogła wypróbować również preferowany przez Ciebie rodzaj kawy i sposób przygotowywana tego wyjątkowego napoju.

 

 

 

 

[contentblock id=17 img=html.png]

[contentblock id=12 img=form.png]

[contentblock id=19 img=gcb.png]