Coraz większą popularnością cieszą się kuchenki indukcyjne. Takie kuchenki maja wiele zalet:
- nie nagrzewają się
- bardzo łatwo utrzymać je w czystości
- zużywają mniej prądu – są ekonomiczne
- nowoczesne
Maja jedna wadę:
- nie każde naczynie nadaje się na taka kuchenkę
Jak mamy sprawdzić czy nasze naczynia mają indukcyjne dno, a tym samym nadają się na indukcję? Zauważyłam, że dużo osób ma problem przy zakupie – szczególnie jeśli chodzi o patelnie – ze stwierdzeniem czy patelnia ma indukcyjne dno?
Kilka słów o tym jak działa indukcja. Kuchenki wytwarzają zmienne pole magnetyczne (prądy wirowe), które nagrzewa naczynie. Po postawieniu naszej patelni czy garnka na kuchence w dnie naszych naczyń następuję bardzo szybkie zmiany pola, co powoduję rozgrzanie się samego naczynia. Płyta grzewcza pozostaję przy tym zimna.
Nie każde naczynie współpracuję z indukcyjną kuchenką. Musi mieć właściwości magnetyczne, posiadać indukcyjne dno. Zazwyczaj producenci umieszczają specjalny znaczek na opakowaniach oraz na samych patelniach czy garnkach. Jako sprzedawca zauważyłam, że czasem nawet istnienie takiego znaczka na opakowaniu nie gwarantuję, że naczynie zadziała na indukcji. Dla pewności możemy przeprowadzić kilka testów:
- sprawdzić magnesem – jeśli magnes nie przyklei się to oznacza, że naczynie nie zadziała na płycie indukcyjnej
- dno musi być idealnie płaskie – wybrzuszone nie zadziała
- dno patelni, garnka, kawiarki czy innego naczynia z aluminium nadającego się na indukcję zazwyczaj jest w kółeczka, natomiast takiego niedostosowanego do indukcji w prążki
- na dnie stalowych naczyń jest wytłoczony znaczek indukcji
- warto przy zakupie, aby wykluczyć wątpliwości, zapytać sprzedawcę. Zazwyczaj osoba sprzedająca jest zorientowana i może doradzić.
Z praktyki wiem, że niektóre firmy mają patelnie z całkowicie gładkim dnem i one też się nadają na indukcję.
Najlepsze są garnki i patelnie żeliwne lub stalowe, natomiast najgorsze z aluminium, miedzi, ceramiki i szkła. Jeżeli nasza patelnia jest aluminiowa to musi mieć wprasowany w dno żelazny krążek.
Kupując w internecie należy uważnie poczytać opis. Jeżeli garnek czy patelnia są dostosowane do indukcyjnych kuchenek, to informacja o tym na pewno zostanie umieszczona w opisie.
W tym artykule próbowałam odpowiedzieć na pytanie: jak sprawdzić czy patelnia ma indukcyjne dno? Mam nadzieję, że okaże się on przydatny i pomoże ci wybrać odpowiednią patelnię lub garnek.
Jeżeli masz jakieś wątpliwości lub pytania to zachęcam do wypełnienia formularza poniżej. Poniżej możesz również podzielić się swoimi doświadczeniami związanymi z kuchenkami indukcyjnymi oraz naczyniami do nich przystosowanymi i nie przystosowanymi.
Zobacz w sklepie naczynia z indukcyjnym dnem:
-
Garnek nierdzewny PRIMO 24cm 5,8L/ INDUKCJA
99,90 złOnly 0 left in stock
Gładkie nadają się na indukcję i “nakrapiane” nie nadają się na indukcję. Trzeba kupować firmowe :) i unikać pseudoceramicznych patelni – szczególnie znanej firmy na A.
Pozdrawiam :)
Krótko i na temat i z ilustracjami.Podoba mi się ten artykuł, dowiedziałam się czego chciałam. Po patelnię pójdę z magnesem na lodówkę. Dzięki :)
Przykleiłam magnes do dna garnka a indukcja i tak nie zadziałała :).
Patelnia musi mieć idealnie równe dno. Czasem się zdarza wypukłości w takiej sytuacji dno nie przylega szczelnie do płyty grzewczej i indukcja nie ma szans zadziałać.
Mam komplet garnków nierdzewnych, który już ma trochę lat… i co najciekawsze, że część z nich działa na indukcji, a pozostałe niestety nie…