PatelniaJak się w tym nie pogubić? Jak wybrać patelnię dostosowaną do naszych potrzeb? Po pierwsze należy się zastanowić dla przygotowania jakich potraw jest nam potrzebna taka patelnia. Wybierając Patelnię klasyczną uniwersalną (patelnia, która musi być w każdym domu) musimy zdecydować o jej wymiarach. W tej chwili mamy patelnie we wszystkich możliwych wymiarach zaczynając od 14 cm do 30 cm, a nawet większe. Możemy kupić patelnie, na których można zrobić tylko zasmażkę lub usmażyć jedno jajko lub patelnie, na której można przygotować danie dla 6 osobowej rodziny.

Patelnia klasyczna może mieć podwyższone boki, a tym samym być wysoka co jest bardzo wygodna do duszenia potraw.

Po wybranych wymiarach i wysokości przyszedł czas zastanowić się nad wyborem materiału naszej Patelni. Patelnie – rodzaje materiału z jakiego są wyprodukowane:

  • aluminium
  • stal
  • żeliwo
  • miedź

Patelnie aluminiowe szybko i równomiernie się nagrzewają i bardzo szybko tracą ciepło, są lekkie i odporne. Byłaby idealną ale niestety przy wysokich temperaturach wydzielają szkodliwe składniki do pożywienia Właśnie dla tego patelnie z aluminium producenci pokrywają teflonowymi pokryciami.

Patelnie stalowe są wytrwałe, nie rysują się, można w nich mieszać metalowymi łyżkami i łopatkami. Dobre do duszenia potraw, ale stal gorzej rozprowadza ciepło i stalowe patelnie długo się nagrzewają.

Patelnie żeliwne też mają swoje plusy i minusy. Są zdrowe! Wydzielają do potraw żelazo, co jest dobre dla ludzi z chorobami serca i anemią. Dobrze trzymają ciepło, można na nich wszystko smażyć. Minusy takiej patelni to jej waga oraz dbanie o czystość, ponieważ łatwo może zardzewieć.

Patelnie miedziane, to patelnie dla profesjonalistów, gdyż są drogie. Szybko się nagrzewają do wysokich temperatur i długo utrzymują ciepło.

Patelnie – rodzaje ze względu na powłokę patelni:

  • teflonowa
  • ceramiczna

Jakiś czas temu największą popularnością cieszyły się patelnie z teflonowym pokryciem. Dzięki któremu potrawa nie przywierała. Niestety takie pokrycie ma swoje wady, gdyż podczas gotowania do mieszania nie wolno używać ostrych przedmiotów, ponieważ lekko się zdrapuje,a odrapana patelnia już nie nadaje się do użytku.

Osobiście wypróbowałam patelnie z różnym pokryciem teflonowym, najlepsze są odlewane z grubym dnem oraz pokryte trzema warstwami teflonu. Niestety klasyczną patelnię używaną bardzo często można było używać przez rok do półtora, gdyż po tym okresie zaczynała przywierać, a powłoka powoli złuszczać się.

Patelnia grillowa oraz na naleśniki zdają egzamin. Są moimi ulubionymi. Faktycznie nie przywierają i bardzo łatwo się myją. 2-3 lata temu jeszcze nie było w szerokiej sprzedaży patelni grillowych oraz do naleśników z pokryciem ceramicznym. Jakby były to może kupiłabym, ale tylko ze względów zdrowotnych. Ponieważ ceramika jest zdrowsza, a ma takie same właściwości. Jedzenie nie przywiera, można smażyć na minimalnych ilościach tłuszczu, a mycie to sama przyjemność, no i patelnia ceramiczna jest trwała, gdyż nie złuszcza się.

Klasyczną patelnie mam właśnie z pokryciem ceramicznym i moim zdaniem nie ma lepszej. Mam ją już od około 3 lat i przez to ma pokrycie ciemne marmurkowe, ale teraz produkują już z pokryciem w kolorze białym, szarym, kremowym i marmurkowym. Można dobrać patelnie pod kolor wyposażenia i swojej kuchni. To też jest ważne. Ale kolorystyka to osobny temat.

Co jeszcze jest ważne przy wyborze Patelni?

Oczywiście uchwyt. Ważne, aby był wygodny, ergonomiczny i też coś o tym wiem. Ostatnio kupiłam sobie patelnie oczywiście z ceramicznym pokryciem w pięknym kolorze – pomarańczowym. Ta patelnia ma bardzo wygodny uchwyt i w dodatku powlekany silikonem. Byłam mile zaskoczona tym jak wygodnie się ją trzyma.

Co jeszcze? No oczywiście cena! Patelnia o średnice 28 cm kosztowała ok. 75 zł. Dla mnie bomba!

Muszę dodać że chociaż producenci patelni ceramicznych wskazują, że można myć w zmywarkach, to nigdy tego nie robiłam! Nie wiem czy słusznie, ale niedawno wyczytałam na forum, że zmywarka jednak niszczy pokrycie. W sumie mnie to nie dziwi, chemia potrafi „zdziałać cuda”.

 

Patelnia ceramicznaTo tyle o Jej Wysokości Patelni. Można by było powiedzieć więcej, ale jako zwykły użytkownik jestem zachwycona i zadowolona z tego co mam i dla tego właśnie o tym napisałam, ponieważ co można powiedzieć o tym czego nie masz i nigdy nie używałeś? Może dla kogoś kto właśnie zastanawia się nad tym jaką patelnie kupić i do czego ma służyć zamieszczone powyżej informacje okażą się przydatne.

Patelnia

[contentblock id=17 img=form.png]

[contentblock id=12 img=form.png]
[contentblock id=19 img=gcb.png]