Osuszanie patelni

Osuszanie patelni

Na dzień dzisiejszy zdecydowanie królową wśród swoich koleżanek patelni jest patelnia z ceramicznym pokryciem.Spisuję się wyśmienicie. Ma dużo zalet. Najważniejsza zaleta to jej ekologiczność.Przy nagrzaniu nie wydziela szkodliwych substancyj .

Druga zaleta, to możliwość smażenia na minimalnej ilości tłuszczu i łatwość w myciu. Ale aby służyła jak najdłużej i jak najdłużej zachowała swoi znakomite właściwości nalezę o nią starannie dbać .

Spróbuje odpowiedzieć na pytanie   jak dbać o patelnię ceramiczną?

  1. Od razu po zakupie należy umyć patelnie wysuszyć, wytrzeć ręcznikiem. Potem należy lekko naoliwić patelnie i  przetrzeć ręcznikiem papierowym ( ja nie zawsze przecieram). Tak zakonserwowana patelnia czeka na następne użycie.
  2. Po każdym umyciu patelni z zastosowaniem detergentu należy powtórzyć czynność z naoliwieniem.
  3. Nigdy nie smażyć potraw na suchej patelnie. Wystarczy minimalna ilość tłuszczu (tyle nigdy nie zaszkodzi). Ja rozsmarowuję na patelnie olej pędzelkiem silikonowym tak aby tłuszcz pokrył całą płaszczyznę patelni.
  4. Nie wolno przegrzać patelni, to spowoduję uszkodzenie powłoki i przygotowywane potrawy zaczną przyklejać się.
  5. Aby uchronić powłokę patelni od uszkodzenia i złuszczenia nie wolno gorącej patelni dawać do zimnej wody. Tak gwałtowna zmiana temperatur jest bardzo szkodliwa dla powłoki ceramicznej.
  6. Mimo że producenci zachwalając swoi wyroby umieszczają znaczki na opakowaniu sugerujące że taką patelnie wolno myć w zmywarce, nigdy tego nie rób. Ponieważ chemia stosowana w zmywarkach niszczy powłokę i bardzo szybko wszystko do takiej, starannie mytej patelni, zaczyna przywierać.
  7. Myć patelnie należy pod bieżącą wodą używając miękkich ściereczek. Czasami wystarczy tylko przetrzeć powierzchnie patelni ręcznikiem papierowym.
  8. Zawsze należy stosować odpowiedni ogień przy smażeniu, musi być dostosowany do wielkości patelni (dna patelni).
  9. Nu i ostatnie, chociaż ceramiczna powłoka jest znacznie wytrzymalsza od teflonowych i używanie łyżki metalowej jej nie szkodzi  tak jak powłoce teflonowej, ja zawsze używam drewniane , plastykowe  lub silikonowe łopatki , łyżki,szczypce,  tak jest bezpieczniej, a z mojej strony to nie są żadne wyrzeczenia.Dla tego też najlepiej przechowywać patelni z ochronnymi przekładkami ,aby mechanicznie nie uszkodzić, nie porysować powłoki.Jak dbać o patelnię ceramiczną-oliwienie

Teraz wiesz jak dbać o patelnie ceramiczną. Stosując się do podanych zasad długo będziesz cieszyć się z zalet patelni ceramicznej, lub naczyń z pokryciem ceramicznym, a przygotowane w nich potrawy będą zdrowe i smaczne.

 

Zobacz patelnie ceramiczne w sklepie