Na dzień dzisiejszy zdecydowanie królową wśród swoich koleżanek patelni jest patelnia z ceramicznym pokryciem.Spisuję się wyśmienicie. Ma dużo zalet. Najważniejsza zaleta to jej ekologiczność.Przy nagrzaniu nie wydziela szkodliwych substancyj .
Druga zaleta, to możliwość smażenia na minimalnej ilości tłuszczu i łatwość w myciu. Ale aby służyła jak najdłużej i jak najdłużej zachowała swoi znakomite właściwości nalezę o nią starannie dbać .
Spróbuje odpowiedzieć na pytanie jak dbać o patelnię ceramiczną?
- Od razu po zakupie należy umyć patelnie wysuszyć, wytrzeć ręcznikiem. Potem należy lekko naoliwić patelnie i przetrzeć ręcznikiem papierowym ( ja nie zawsze przecieram). Tak zakonserwowana patelnia czeka na następne użycie.
- Po każdym umyciu patelni z zastosowaniem detergentu należy powtórzyć czynność z naoliwieniem.
- Nigdy nie smażyć potraw na suchej patelnie. Wystarczy minimalna ilość tłuszczu (tyle nigdy nie zaszkodzi). Ja rozsmarowuję na patelnie olej pędzelkiem silikonowym tak aby tłuszcz pokrył całą płaszczyznę patelni.
- Nie wolno przegrzać patelni, to spowoduję uszkodzenie powłoki i przygotowywane potrawy zaczną przyklejać się.
- Aby uchronić powłokę patelni od uszkodzenia i złuszczenia nie wolno gorącej patelni dawać do zimnej wody. Tak gwałtowna zmiana temperatur jest bardzo szkodliwa dla powłoki ceramicznej.
- Mimo że producenci zachwalając swoi wyroby umieszczają znaczki na opakowaniu sugerujące że taką patelnie wolno myć w zmywarce, nigdy tego nie rób. Ponieważ chemia stosowana w zmywarkach niszczy powłokę i bardzo szybko wszystko do takiej, starannie mytej patelni, zaczyna przywierać.
- Myć patelnie należy pod bieżącą wodą używając miękkich ściereczek. Czasami wystarczy tylko przetrzeć powierzchnie patelni ręcznikiem papierowym.
- Zawsze należy stosować odpowiedni ogień przy smażeniu, musi być dostosowany do wielkości patelni (dna patelni).
- Nu i ostatnie, chociaż ceramiczna powłoka jest znacznie wytrzymalsza od teflonowych i używanie łyżki metalowej jej nie szkodzi tak jak powłoce teflonowej, ja zawsze używam drewniane , plastykowe lub silikonowe łopatki , łyżki,szczypce, tak jest bezpieczniej, a z mojej strony to nie są żadne wyrzeczenia.Dla tego też najlepiej przechowywać patelni z ochronnymi przekładkami ,aby mechanicznie nie uszkodzić, nie porysować powłoki.
Teraz wiesz jak dbać o patelnie ceramiczną. Stosując się do podanych zasad długo będziesz cieszyć się z zalet patelni ceramicznej, lub naczyń z pokryciem ceramicznym, a przygotowane w nich potrawy będą zdrowe i smaczne.
Zobacz patelnie ceramiczne w sklepie