Każdy kto lubi domowe wypieki i lubi piec potrzebuję dużo różnych form, ponieważ każdy rodzaj ciasta potrzebuję swojej formy. W keksówce upieczemy keks, w tortownice biszkopt, w formie do tartej – tartę, na blasze sernik i jabłecznik.
Na szczęście teraz producenci proponują coraz więcej form, które różnią się nie tylko przeznaczeniem, kształtem, a i materiałem Mamy do wyboru blachy ocynkowane, pokryte nieprzywierającym oraz ceramicznym pokryciem , szklane, ceramiczne, silikonowe oraz łączone na przykład metal ze szkłem, silikon ze szkłem. Każdy może dobrać formę odpowiednią do swoich oczekiwań i potrzeb.
Śmiało można powiedzieć że tortownica jest jedną z najważniejszych blach do pieczenia różnych słodkości. Każda tortownica posiada odpinane na klamrę boki, co pozwala na łatwe wyjęcie ciasta.
Wybór form do tortów mamy niesamowity, jest w czym wybierać. Tortownice można kupić tradycyjną okrągłą, kwadratową, prostokątną w formie serca i inne. Mało tego – można dostać również tortownice z pokrywką do przenoszenia gotowych wyrobów.
Ostatnio bardzo popularne są kwadratowe i prostokątne tortownice wyprodukowane przez Polską firmę SNB, jak również i tradycyjne okrągłe z nieprzywierającym pokryciem tejże firmy. Mają bardzo przystępne ceny i dobrą jakość. Kwadratowe tortownice wykonane są w taki sposób, że dno ma poduszkę powietrzną, która nie pozwala na przypalanie się pieczonego wyrobu, a przy podaniu na stół nie oddają tak szybko ciepło. W takiej tortownice można przygotować nie tylko ciasto, biszkopt, sernik ale również lazanię. Zaokrąglony rant naokół boków tortownicy zapobiega przeciekaniu rzadkiego ciasta czy galaretki.
Chętnie dowiem się jakiej tortownicy poszukujecie i w której najlepiej się Wam piecze.
W następnym artykule napiszę o nowinkach zastosowanych przez firmę Orion do łatwiejszego pieczenia i formowania tortów.
[contentblock id=17 img=html.png]
[contentblock id=12 img=form.png]
[contentblock id=19 img=gcb.png]