Przepis na dobrą kaweWłaśnie nasunęło mi się takie pytanie – czy istnieję przepis na dobra kawę? Może ktoś ma taki przepis?

Ja myślę, że każdy z nas ma swój, a może i nie jeden przepis i sposób.

Ponieważ każdy ma inne upodobania i nawyki smakowe.

Jedni pija tylko czarną gorzką, inni czarną, ale słodką lub z mlekiem. To jaki jest przepis na dobra kawę? Zasadniczo dla każdego inny, ale jest kilka cech wspólnych dobrej kawy i tak musimy pamiętać aby:

  • Kawa  była świeża
  • Świeżo zmielona
  • Woda do kawy najlepiej miękka, rodnikowa
  • Nie wolno dopuścić do wrzenia kawy
  • Przy parzeniu, ma być zalewana wodą o temperaturze nie więcej niż 95 st.

To tak w skrócie najważniejsze rzeczy. Resztę robimy według własnego gustu i upodobań. Czy to będzie kawa w tygielku, czy kafetierce, czy w zaparzaczu po francusku, jeżeli wykorzystamy najważniejsze wskazówki, to kawa na pewno się uda.

Jeszcze zapomniałam o jednym: kawa musi być odpowiednio zmielona! Do tygielka kawa musi być zmielona najdrobniej jak się da. Do włoskiej makinetki, kawiarki, kafetierki – średnio zmielona, a do dzbanka z tłoczkiem tj. do kawy po francusku – grubo.

Jestem ciekawa czy ty masz swój przepis na dobra kawę? Może znasz jeszcze jakiś tajemnice i sposoby na udana kawę? Zachęcam do podzielenia się.

 

[contentblock id=17 img=html.png]

[contentblock id=12 img=form.png]

[contentblock id=19 img=gcb.png]