Uwielbiam ciastka orzeszki. Robię tę ciastka na każde święta. Wypróbowałam już wszystkie możliwe formy do pieczenia tych przysmaków i wybrałam najlepsze formy do wypieku ciastek orzeszków.
Ze względu na to że zawsze brakuję mi czasu, uznałam że najlepsze to opiekacz do orzeszków oraz silikonowe formy do orzeszków w której za raz można upiec 20 polówek.
Co najciekawsze, to to że od kiedy mam ten cudowny opiekacz do orzeszków, to nawet mój mąż aktywnie włącza się do prac przy tych ciastkach, a jest osobą która do kuchni wchodzi tylko jak już tam jest coś do zjedzenia. Ciastka w tym opiekaczu robią się wprawie sami.
Zagniatam ciasto na silikonowej stolnice, którą zresztą też uwielbiam, siadam do stołu i cała praca polega na wkładaniu kulek z ciasta do wnęk. Opiekacz dalej sam reguluję temperaturę, kiedy gotowe następne 24 kulki pierwsze włożone już wypieczone. Wszystko ładnie odchodzi od formy nawet nie muszę smarować opiekacza ponieważ jest pokryty nieprzywierającą powłoką . Bajka ,a nie praca. Takie orzeszki można upiec z tygodniowym wyprzedzeniem .
W zeszłym roku koleżanka kupiła sobie silikonowe formy do ciastek orzeszków i rogalików. I też jest bardzo zadowolona.W tym roku zamówiła dla swoich znajomych. Z jednej formy do orzeszków można upiec 20 polówek, a z formy na rogaliki 15 rogalików. W silikonowej formie też nić nie przywiera i szybko się piecze. Wkładając dwie formy do piekarnika masz zaraz 20szt ciastek. Szybko i prosto.
Specjalnie dla Pani Doroty podam przepis na orzeszki do opiekacza, polecam ten przepis ,ciastka wyglądają jak prawdziwe orzeszki i smakują nieziemsko.
Przepis na ciasto do orzeszków
Składniki na ciasto
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 25 dag masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie (masa do orzeszków)
- orzechy włoskie
- resztki od upieczonych połówek
- 1 puszka ugotowanego skondensowanego mleka
Przygotowanie
- Ugniatam ciasto i wkładam najpierw do folii, a potem do lodówki na 1 godzinę.
- Po godzinie ustawiam wygodnie opiekacz, podłączam do prądu i czekam 5-8 min aż zgaśnie lampka na opiekaczu.
- Czekając na gotowość opiekacza wyrabiam z ciasta małe kulki wielkości łyżeczki. Nie mogą być ani za duże ani za małe. Wkładam kulki do wnęk dolnego panelu
i zamykam opiekacz. Polówki orzeszków będą gotowe po 5-7 minutach. Za ten czas kulam następne kulki. Otwieram opiekacz i wyjmuję gotowe polówki drewnianą łopatką. Wkładam następne i tak dopóki nie wyrobie całe ciasto.
- Gotowe polówki obrabiam oczyszczając skorupki od zbędnego ciasta. Nieudane skorupki i pozostałości po oczyszczeniu tłukę w moździerzu dodaję rozdrobnione włoskie orzechy i ugotowane skondensowane mleko – nadzienie gotowe.
- Wypełniam upieczone skorupki nadzieniem i sklejam dwie polówki w jeden orzeszek.
Masę do nadzienia robimy według swoich upodobań. Ja lubię z orzechami, inni bez. Można eksperymentować z samym mlekiem, z mlekiem i resztkami skorupek, a może jeszcze coś innego.
Ja niczym nie natłuszczam formy, ponieważ ciasto jest wystarczająco tłuste i lekko odchodzi,a forma pozostaję natłuszczona.
Polecam przepis i najlepsze formy do wypieku ciastek orzeszków!
Zobacz w sklepie produkty z tego artykułu
-
Silikonowa forma do pieczenia rogalików /111498
23,00 złOnly 2 left in stock -
Forma silikonowa do pieczenia orzeszków 12szt
26,00 złOnly 0 left in stock
P.Natalio
wypiekacz jest rewelacyjny Dzis otrzymalam przesylke i zaraz zrobilam orzeszki … pychota:)Bardzo dziekuje i pozdrawiam serdecznie . polece moim znajomym a ja jeszcze widze te silikonowe foremki do rogalikow zapewne kupie przy nastepnym zamowieniu:)
Dzien dobry .jesli chodzi o opiekacz wszystko jasne przykrywka ugniata kulke i otrzymujemy krztałt,natomiast jak go uzyskać w silikonowej formie czym ugniesc?lub jaki jest sposób ?Pozdrawiam Marzena