żytni chleb na zakwasie wspomaga odchudzanie

Moje doświadczenia z żytnim chlebem są bardzo przyjemne ponieważ wyśmienicie smakuje, a do tego nie tuczy. Sprawdziłam, że od jednej bułki kupionej w sklepie potrafię na następny dzień mieć 1 kg więcej, a żytniego chlebka domowej roboty mogę zjeść więcej niż skibkę i nie ma żadnych ubocznych skutków w postaci zwiększenia masy ciała. Zaczynając piec swój chleb nie zdawałam sobie sprawy z tego, że jest tak zdrowy, a na dodatek, że to żytni chleb na zakwasie wspomaga odchudzanie.

Okazało się, że chleb z żytnej mąki jest tak zdrowy z kilku powodów:

  • wiąże wodę w organizmie
  • wspomaga przemianę materii
  • obniża cholesterol (zapobiega powstawaniu)
  • ma niski indeks glikemiczny
  • pomaga w stabilizacji glukozy i insuliny we krwi
  • powoduję uczucie sytości
  • zmniejsza ryzyko powstania nowotworów
  • błonnik zawarty w żytnim chlebie wiąże szkodliwe substancje i usuwa je z organizmu

Muszę podkreślić, iż prawdziwy żytni chleb zawiera tylko wodę, mąkę (najlepiej razową lub mieszaną razową z białą żytnią) i sól. Jeżeli chcemy urozmaicić smak chleba to możemy dodać takie dodatki jak siemię lniane, siemię słonecznika, otręby owsiane, płatki owsiane. Dodatki te są zdrowe, a na dodatek smaczne, więc mogą poprawić walory smakowe naszego wypieku.

Należy pamiętać, że cukry, karmel, spulchniacze, różne dodatki typu E, biała pszenna mąka nie są dobre dla osób odchudzających się oraz chcących utrzymać zdrowie. Niestety trudno kupić prawdziwy żytni chleb w sklepie.

Cieszy mnie bardzo fakt, że mogę jednak jeść chleb, ponieważ przez pewien czas nie pozwalałam sobie na spożywanie pieczywa. Teraz wiem, że żytni chleb na zakwasie wspomaga odchudzanie, jak również nie powoduję efektu jo-jo.

Właśnie dlatego wszystkim paniom, które dbają o linię i zdrowie swoje oraz pozostałych domowników polecam pieczenie domowego, żytniego chleba na zakwasie.

W czym piec chleb? Polecane formy znajdziesz Tu