Najlepsze formy do wypieku ciastek orzeszków

ciastka orzeszkiUwielbiam ciastka orzeszki. Robię tę ciastka na każde święta. Wypróbowałam już wszystkie możliwe formy do pieczenia tych przysmaków i wybrałam najlepsze formy do wypieku ciastek orzeszków.

Ze względu na to że zawsze brakuję mi czasu, uznałam że najlepsze to opiekacz do orzeszków oraz silikonowe formy do orzeszków w której za raz można upiec 20 polówek.

Opiekacz do orzeszków z orzeszkami

Opiekacz do orzeszków

Co najciekawsze, to to że od kiedy mam ten cudowny opiekacz do orzeszków, to nawet mój mąż  aktywnie włącza się do prac przy tych ciastkach, a jest osobą która do kuchni wchodzi tylko jak już tam jest coś do zjedzenia. Ciastka w tym opiekaczu robią się  wprawie sami.

Zagniatam ciasto na silikonowej stolnice, którą zresztą też uwielbiam,  siadam do stołu i cała praca polega na wkładaniu kulek z ciasta do wnęk. Opiekacz dalej sam reguluję temperaturę, kiedy gotowe następne 24 kulki pierwsze włożone już wypieczone. Wszystko ładnie odchodzi od formy  nawet nie muszę smarować opiekacza ponieważ jest pokryty nieprzywierającą powłoką . Bajka ,a nie praca. Takie orzeszki można upiec z tygodniowym wyprzedzeniem .

W zeszłym roku koleżanka kupiła sobie silikonowe formy  do ciastek orzeszków i rogalików. I też jest bardzo zadowolona.W tym roku zamówiła dla swoich znajomych. Z jednej formy do orzeszków można upiec 20 polówek, a z formy na rogaliki 15 rogalików. W silikonowej formie też nić nie przywiera i szybko się piecze. Wkładając dwie formy do piekarnika masz zaraz 20szt ciastek. Szybko i prosto.

Formy-silikonowe-na-orzeszki-i-rogaliki

Specjalnie dla Pani  Doroty podam przepis na orzeszki do opiekacza, polecam ten przepis ,ciastka wyglądają jak prawdziwe orzeszki i smakują nieziemsko.

Przepis na ciasto do orzeszków

Składniki na ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 25 dag masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub 1/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie (masa do orzeszków)

  • orzechy włoskie
  • resztki od upieczonych połówek
  • 1 puszka ugotowanego skondensowanego  mleka

Przygotowanie

  • Ugniatam ciasto i wkładam najpierw do folii, a potem do lodówki na 1 godzinę.
  • Po godzinie ustawiam wygodnie opiekacz, podłączam do prądu i czekam 5-8 min aż zgaśnie lampka na opiekaczu.
  • Czekając na gotowość opiekacza wyrabiam z ciasta małe kulki wielkości łyżeczki. Nie mogą być ani za duże ani za małe. Wkładam kulki do wnęk dolnego panelu

i zamykam opiekacz. Polówki orzeszków będą gotowe po 5-7 minutach. Za ten czas kulam następne kulki. Otwieram opiekacz i wyjmuję  gotowe polówki drewnianą łopatką. Wkładam następne i tak dopóki nie wyrobie całe ciasto.

  • Gotowe polówki obrabiam oczyszczając skorupki od zbędnego ciasta. Nieudane skorupki i pozostałości po oczyszczeniu tłukę w moździerzu dodaję rozdrobnione włoskie orzechy i ugotowane skondensowane mleko – nadzienie gotowe.
  • Wypełniam upieczone skorupki nadzieniem i sklejam dwie polówki w jeden orzeszek.

Masę do nadzienia robimy według swoich upodobań. Ja lubię z orzechami, inni bez. Można eksperymentować z samym mlekiem, z mlekiem i resztkami skorupek, a może jeszcze coś innego.

Ja niczym nie natłuszczam  formy, ponieważ ciasto jest wystarczająco tłuste i lekko odchodzi,a forma pozostaję natłuszczona.

Polecam przepis i najlepsze formy do wypieku ciastek orzeszków!

 

Zobacz w sklepie produkty z tego artykułu