KawiarkaKafetierkia, makinetka, kawiarka, espresso, Moka Express – co to jest?

To jest po prostu ciśnieniowy zaparzacz do kawy. Pierwsza oryginalna kawiarka powstała we Włoszech. Właśnie nazwa makinetka pochodzi od włoskiego “macchinetta”. Kawiarki są bardzo popularne we Włoszech, USA, Szwecji i stają się coraz bardziej popularne w Polsce.

Smak kawy z takiej kawiarki jest wyśmienity, kawa mocna, wspaniale pachnie i nie posiada fusów. Stawia na nogi i podnosi nastrój.

Kawiarka to niewielki czajniczek, który ma trzy części. Część dolną na wodę, sitko – lejek do suchej kawy, oraz górny zbiorniczek na gotowy napój.

Aby zaparzyć kawę należy dolny zbiorniczek napełnić zimną wodą. Woda nie może być wyżej niż zawór bezpieczeństwa w tym zbiorniczku. Potem wsypujemy kawę do sitka, tyle ile wejdzie, nie wolno jej ubijać .Kawa musi być zmielona jak do ekspresu, czyli po prostu grubej. Na wszystko nakładamy górny zbiornik, sprawdziwszy czy sitko i uszczelka są dobrze umiejscowione. Po takim przygotowaniu wstawiamy kawiarkę na małym ogniu i czekamy na charakterystyczne syczenie. Jak tylko usłyszymy taki syk, od razu zdejmujemy kawiarkę z ognia.

Jak to działa?

Pod wpływem ciepła woda w dolnym zbiorniczku zaczyna wrzeć wytwarzając parę wodną. Dzięki powstałemu ciśnieniu woda jest wypychana przez lejek do góry, przechodzi przez kawę w lejku i sitko. Czysty napój bez fusów zbiera się w górnym zbiorniczku. Kawa gotowa. W zależności od wielkości kawiarki czas przygotowania kawy od 4 do 7 min.

Kawiarki można kupić zaczynając już od 30 zł do ok.200 zł. Wszystko zależy od renomy firmy oraz materiału z którego jest wyprodukowana. Można dobrać kawiarkę do swoich wymagań i portfela i w ten sposób stosunkowo niedużym nakładem czasu, pracy i pieniędzy cieszyć się smakowitą kawą.

 

[contentblock id=17 img=html.png]

[contentblock id=12 img=form.png]

[contentblock id=19 img=gcb.png]